Residence Uitdam by Korteknie Stuhlmacher ArchitectenDaily Interior Design Ideas

This privateresidence is located in the idyllic village of Uitdam, The Netherlands.

It was designed by Korteknie Stuhlmacher Architecten and completed in 2013.

House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (1)

House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (2)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (3)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (4)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (5)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (6)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (7)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (8)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (9)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (10)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (11)House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten (12)

House Uitdam by Korteknie Stuhlmacher Architecten:

“Uitdam is a little, picturesque village at the banking institutions of the IJsselmeer. The clients discovered a tiny home to be demolished, following to the church and the dyke, just huge ample for a new dwelling for two. Form, components, dimensions and the slope of the roof had been practically fixed from the beginning. The spatial principles in the location are very stringent, as the inhabitants of the region, the municipality and the tourists want to shield the fragile, historically grown cultural landscape with its existing consistency and tiny-scale attractiveness.The new residence fits nearly unnoticeably into its current neighbourhood the dark colour of the façade, the classic roof tiles and the sparkling white of both the edges of the roof and the window frames underline the familiarity with the standardarchitecture of the area.

By utilizing reliable timber panels as simple materials for walls and floors, the house gets a specific and contemporary environment. The clientele chose the most refined smooth surface the producer of the panels can supply. Subsequently the panels have been painted using a transparent white varnish, resulting in a slightly shiny timber surface, the two rather abstract and nevertheless total of character due to the natural pattern of the timber that is stored noticeable.

The monumental tree in the backyard of the property played an crucial role for the design and style. The bedroom at the rear of the ground floor does not adhere to the orthogonal construction of the rest of the prepare to give room to the roots of the tree. At the identical time the broad angle of the room can make confident that the terrace amongst dyke and home feels spacious and informal yet protected. From the first floor one overlooks the two the pretty landscape and the water of the Ijsselmeer.

The consumers, after moving in:

‘In the car back soon after our quite very first meeting with the architect discussing his 1st sketches we looked at each and every other, rather shocked. ‘There is not much to complain about, is there?’. Rien Korteknie had managed to answer all queries we had posed to him with our quick. From that second on we actually only discussed specifics, and that we did a good deal and quite often.

We are impressed by the severe, unselfish focus we got from the starting up to the quite end of the process, whether we talked about layout-problems or dull technical calculations. The meetings we had were constantly calm and ample. Every time necessary we organised meetings on site, and in between we created hundreds of mobile phone-calls and sent every other just as many emails.

The outcome fits us like a glove. We asked for a present day but unpretentious timber house, spacious, light and with large, airy rooms. The property is cheerful and comforting it fits to the village and the surrounding and delivers optimum views to the outdoors and long vistas in the interior. Monumental without getting over the leading. Full of invisible sustainable installations and really nicely insulated. With cleverly accommodated substantial ceilings inside regardless of the obligatory height of two,5 m (8 ft) for the gutter outdoors. We acquired specifically what we had in mind, and a great deal more’”

Photographs by: Moritz Bernoully

Categories: Art • Bedroom • Bookshelf • Decorative Accessory • Dining Room • Furnishings • Residence • Interior Design and style • Kitchen • Lighting • Wall Decor

TAGS: Contemporary Property • Korteknie Stuhlmacher Architecten • The Netherlands • Uitdam • Waterfront Residence • Wood Floors • Wood Walls

Click any photograph to see a larger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate by way of the articles or blog posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *